רבים מאתנו שואפים וחולמים על היום בו נזכה להביא תינוק לעולם ולהקים משפחה. לרוב, שאיפה זו מתממשת באמצעות הריון טבעי, אך במקרים מסוימים, בהם קיימת בעיית אי פוריות, יש צורך בסיוע רפואי.כיום, עם הרפואה המתקדמת, ישנם פתרונות יעילים לבעיית אי הפוריות באמצעות טיפולי פוריות מתקדמים. טיפולים חדשניים אלה הינם טיפולי עזר, אשר נועדו לעזור לזוגות שלא מצליחים למצוא את הדרך הטבעית להבאת ילד לעולם. ישנם טיפולים ושיטות שונות להגשמת מטרה זו, ולאחר בדיקות מקדימות וקבלת תוצאותיהן נקבע סוג הטיפול המתאים.
בירור הרקע לאי פוריות
ישנם טיפולי פריון שונים המותאמים לסיבות השונות שגרמו לאי-הפוריות. לכל שיטה יש משמעויות רפואיות וסיכויי הצלחה שונים. על מנת לקבוע מהו הטיפול המתאים ביותר, יש לערוך בירור מקדים הכולל בדרך כלל בדיקות דם של הפרופיל ההורמונאלי, בדיקת זרע, ולעתים בדיקות נוספות כגון צילום רחם, היסטרוסקופיה, ועוד. על פי הממצאים של הבדיקות וההיסטוריה הרפואית של הזוג – מחליטים איזה הטיפול המתאים ביותר. בדרך כלל מתחילים בבירור לאחר תקופה של 6-12 חודשים בה הזוג לא הצליח להרות.
סוגי טיפולי הפוריות השונים:
השראת ביוץ
הטיפול ניתן בדרך כלל על ידי זריקות הורמונים ולעיתים באמצעות כדורים. מטרת הטיפול היא לגרום לביוץ סדיר, בעיקר במקרים בהם קיימת הפרעה בביוץ (כמו למשל מחזורים לא סדירים). לעתים משתמשים בהשראת ביוץ על מנת להגביר את הסיכוי להרות על ידי הגדלת מספר הביציות הזמינות בכל מחזור ולהגדיל את הסיכוי להרות באמצעות יחסי מין או באמצעות הזרעה מלאכותית.
הזרעה מלאכותית
במקרים בהם יש ירידה קלה עד בינונית באיכות הזרע או אם טיפולים קודמים כשלו, ניתן להעלות את הסיכויים להרות על ידי הזרעה מלאכותית. בהליך זה דגימת הזרע מבן הזוג עוברת שטיפה וריכוז של הזירעונים האיכותיים, הליך הקרוי "השבחת זרע". את דגימת הזרע השטופה והמרוכזת מזריק הרופא ישירות לחלל הרחם באמצעות צינורית פלסטיק גמישה. הליך זה מלווה לעתים קרובות בהשראת ביוץ. שיטה זו יעילה גם בזוגות המתקשים או שאינם מעונינים בקיום יחסי מין.