הזרעה תוך רחמית (IUI)

הזרעה תוך רחמית (IUI)

אחד מטיפולי הפוריות החשובים היא הזרעה תוך רחמית (IUI). במסגרת התהליך מוזרק אל תוך חלל הרחם זרע שטוף על מנת לשפר את סיכויי ההפריה. המטרה העומדת מאחורי הטיפול היא להגדיל את מספר תאי הזרע אשר מגיעים אל מערכת הרבייה הנשית וכתוצאה מכך להגדיל את הסיכוי של הפריית הביצית וכניסה להריון. בהשוואה להפריה חוץ גופית, מדובר בהליך הרבה פחות פולשני ולעתים זה כל מה שדרוש לצורך השגת הריון.

מהן הסיבות הנפוצות להפריה תוך רחמית?

ישנן סיבות שונות אשר יובילו לבחירה בהזרעה תוך רחמית על פני החלופות האחרות. הסיבה הנפוצה היא ספירה נמוכה של תאי זרע, ירידה ביכולת התנועה של תאי הזרע, אי פוריות על רקע בלתי מוסבר, הצטלקות בצוואר הרחם וכן בעיה או רצון להימנע מיחסי מין (למשל בהורות משותפת או בתרומת זרע). שיטה זו אינה מתאימה במקרים זהם יש הפרעה חמורה בזרע וכן במקרים של חסימת חצוצרות או לאחר דלקות חוזרות באגן.

כיצד מתבצע תהליך ההזרעה?

את ההזרעה ניתן לתזמן על פי המחזור הטבעי של האישה, תוך כדי מעקבי אולטרסאונד אחר התפתחות הזקיקים בשחלה ובדיקות דם למעקב אחר השינויים ברמות ההורמונים. לעתים, ממליצים על נטילת תרופות מעודדות-ביוץ בכדורים או בזריקה. את מועד הביוץ ניתן לקבוע על פי עליה ברמת הורמון LH באמצעות בדיקות דם או "ערכות ביוץ" שניתן לרכוש בבתי מרקחת. יש גם אפשרות לגרום לביוץ על ידי זריקה בודדת של Ovitrelle בעיתוי המתאים. במקרה כזה, הביוץ מתרחש בדרך כלל תוך 36 שעות דבר המאפשר תזמון מדויק של ההזרעה.

כדי שניתן יהיה להשתמש בדגימת הזרע לצורך הזרעה תוך רחמית יש להעבירו תחילה למעבדה לצורך "השבחה". בהליך זה מפרידים את תאי הזרע בעלי התנועתיות הטובה מנוזל הזרמה ומרכזים אותם בכמות קטנה של נוזל (מדיום). את דגימת הזרע מחדירים לתוך צינורית פלסטיק דקה וגמישה ומחדירים את הדגימה דרך צוואר הרחם אל תוך הרחם עצמו. למרות שההליך כרוך באי נוחות קלה, הוא נמשך דקות ספורות בלבד ולאחריו ניתן לחזור לפעילות רגילה. כדי לדעת אם ההליך הצליח יש להמתין כשבועיים עד לביצוע בדיקת הריון ביתית או בדיקת דם כמותית ל-HCG במעבדה.

הזרעה תוך רחמית (IUI)
תוצאות בדיקת ההריון

כאמור, את הבדיקה יש לבצע לאחר שבועיים מההזרעה. ההמלצה היא לבצע בדיקת דם, שכן בדיקה זו יותר מדויקת ובכוחה לאתר בצורה כמותית ומדויקת יותר את הורמוני ההריון.
בדיקה מוקדמת מדי יכולה להוביל לשני סוגי טעות:

בדיקה כוזבת שלילית – מצב זה מתרחש אם הבדיקה נערכת מוקדם מדי ואינה מסוגלת עדין לזהות את העלייה בהורמוני ההריון.

בדיקה כוזבת חיובית– מצב זה מתרחש אם הבדיקה נערכת מוקדם מדי וסמוך למועד נטילת תרופות מקדמות ביוץ המכילות HCG.

מהם סיכויי הצלחה של הזרעה תוך רחמית?

הצלחתה של ההזרעה תלויה בכמה וכמה גורמים והם:

הגורם הראשוני לאי-פריון
תדירות הטיפול – כאשר הטיפול מתבצע פעם בחודש באופן עקבי סיכויי ההצלחה גדלים ב- 20%.
גיל האישה – הצלחת התהליך תלויה בגיל האישה שכן אחוזי הצלחה יורדים ככל שגיל האישה עולה, במיוחד מעל גיל 40 או גם אצל נשים צעירות עם ערכי מוגברים של הורמון FSH.
תרופות לטיפול בפוריות – שימוש בתרופות מעודדות ביוץ מעלה את סיכויי ההריון אך גם את הסיכוי להריון מרובה עוברים.

בחירת רופא מיומן ומקצועי

הזרעה תוך רחמית נחשבת לתהליך פשוט, בטוח ובעל סיכון נמוך. עם זאת, כדי להימנע מזיהומים, דימומים או סיבוכים נדירים אחרים מומלץ לפנות לרופא מקצועי בעל ניסיון בתחום. פרופ' יובל ירון הינו מומחה לפריון ובעל ניסיון עשיר וכן רקע מדעי ואקדמי ויוכל לספק ייעוץ, טיפול וליווי מהשורה הראשונה. במהלך שנות פעילותו עזר לנשים רבות להגשים את החלום ולהקים משפחה באמצעות טיפולי פוריות מתקדמים.

לייעוץ וקביעת תורים צורו קשר

More To Explore

פתרונות חדשניים פתרון בעיות נפוצות בדוד חשמל (2)
כללי

ייעוץ אונקוגנטי ככלי להצלת חיים

מחלת הסרטן היא גורם המוות העיקרי בעולם המערבי. מרבית מקרי הסרטן מופיעים באופן אקראי, אך בכ-10% מהמקרים ישנו גורם גנטי המגביר את הסיכון ללקות בסרטן.

ייעוץ גנטי להפלות חוזרות ירון יובל
כללי

מהן הפלות חוזרות?

הפלות חוזרות מוגדר כשלוש הפלות או יותר ברצף. הפלות חוזרות הן בעיה שכיחה, הפוגעת בכ-10% מהזוגות. הסיבות להפלות חוזרות הן רבות ומגוונות, ויכולות להיות גנטיות,

דילוג לתוכן