הרצון להביא ילדים לעולם, משותף לזוגות צעירים רבים, אולם לא כולם יצליחו לעשות זאת בדרך "הטבעית" ויאלצו להיעזר בטיפולי פוריות. למעשה, תחום טיפולי הפוריות בארץ ישראל נחשב למאוד מפותח. אחד מהטיפולים הפופולריים הוא טיפול הפריה חוץ גופית (IVF) המכונה גם "הפריית מבחנה". בטיפול זה הפריית הביצית מתבצעת מחוץ לגוף האישה ולאחר מכן היא מועברת אל הרחם ומכאן מתפתח היריון רגיל. טיפול זה מעניק לזוגות צעירים עם בעיות פוריות סיכויי הצלחה גבוהים להבאת תינוק עולם.
למי טיפולי ההפריה החוץ גופית מתאימים?
טיפולי ההפריה ימצאו כמתאימים בעיקר במקרים הבאים:
- מלאכותית וכולי ורק כאשר אלו אינם צולחים הרופא ימליץ על שיטה זו.
- חסימה או פגיעה בתפקוד החצוצרה – ישנם מקרים בהם החצוצרות חסומות או לא מתפקדות כראוי ואז לא מתאפשר מפגש בין הזרע לביצית.
- בעיה בזרע או מיעוט זרע – ישנם מקרים בהם כמות הזרע מועטה, או שתנועתיותו מופחתת. בעיות נוספות בזרע עלולות להיגרם כתוצאה מבעיה במבנה האשך, היעדר זרע או היעדר צינורית זרע.
- טיפולי פוריות שלא צלחו – ישנם טיפולי פוריות נוספים כגון השראת ביוץ, הזרעה
- גיל האישה – אמנם הגיל כשלעצמו אין מהווה אינדיקציה להפריה חוץ גופית אך ידוע כי גילה של משפיע במידה ניכרת על הפוריות שלה. לכן נשים בשנות ה-40 לחייהן יגיעו מהר יותר להפריה חוץ גופית, על מנת שלא לבזבז זמן מיותר.
מדוע ומתי עולה הצורך בהתערבות רפואית?
תהליך הפריון הטבעי מתרחש אחת לחודש במהלך הביוץ, או אז יוצאת ביצית בשלה מהשחלה ונעה לה אל עבר החצוצרה, שם היא מחכה לפגוש את הזרע שיגיע ויפרה אותה. במקביל רירית הרחם מכינה את עצמה לקבלת הביצית המופרית וכשזו מגיעה לרחם היא נצמדת לאחת מדפנותיה, משתרשת ואז מתחיל העובר להתפתח. בכל מקרה בו קיימת בעיית פוריות, התהליך הטבעי נפגע ואז עולה הצורך בהתערבות רפואית. בעיות פוריות נפוצות הן אצל גברים והן אצל נשים, כאשר ההפריה החוץ גופית למעשה "מחליפה" את השלב הראשון של התהליך והוא הפריית הביצית על ידי הזרע בחצוצרה.