הפריה חוץ גופית

הפריה חוץ גופית

הרצון להביא ילדים לעולם, משותף לזוגות צעירים רבים, אולם לא כולם יצליחו לעשות זאת בדרך "הטבעית" ויאלצו להיעזר בטיפולי פוריות. למעשה, תחום טיפולי הפוריות בארץ ישראל נחשב למאוד מפותח. אחד מהטיפולים הפופולריים הוא טיפול הפריה חוץ גופית (IVF) המכונה גם "הפריית מבחנה". בטיפול זה הפריית הביצית מתבצעת מחוץ לגוף האישה ולאחר מכן היא מועברת אל הרחם ומכאן מתפתח היריון רגיל. טיפול זה מעניק לזוגות צעירים עם בעיות פוריות סיכויי הצלחה גבוהים להבאת תינוק עולם.

למי טיפולי ההפריה החוץ גופית מתאימים?

טיפולי ההפריה ימצאו כמתאימים בעיקר במקרים הבאים:

  • מלאכותית וכולי ורק כאשר אלו אינם צולחים הרופא ימליץ על שיטה זו.
  • חסימה או פגיעה בתפקוד החצוצרה – ישנם מקרים בהם החצוצרות חסומות או לא מתפקדות כראוי ואז לא מתאפשר מפגש בין הזרע לביצית.
  • בעיה בזרע או מיעוט זרע – ישנם מקרים בהם כמות הזרע מועטה, או שתנועתיותו מופחתת. בעיות נוספות בזרע עלולות להיגרם כתוצאה מבעיה במבנה האשך, היעדר זרע או היעדר צינורית זרע.
  • טיפולי פוריות שלא צלחו – ישנם טיפולי פוריות נוספים כגון השראת ביוץ, הזרעה
  • גיל האישה – אמנם הגיל כשלעצמו אין מהווה אינדיקציה להפריה חוץ גופית אך ידוע כי גילה של משפיע במידה ניכרת על הפוריות שלה. לכן נשים בשנות ה-40 לחייהן יגיעו מהר יותר להפריה חוץ גופית, על מנת שלא לבזבז זמן מיותר.

מדוע ומתי עולה הצורך בהתערבות רפואית?

תהליך הפריון הטבעי מתרחש אחת לחודש במהלך הביוץ, או אז יוצאת ביצית בשלה מהשחלה ונעה לה אל עבר החצוצרה, שם היא מחכה לפגוש את הזרע שיגיע ויפרה אותה. במקביל רירית הרחם מכינה את עצמה לקבלת הביצית המופרית וכשזו מגיעה לרחם היא נצמדת לאחת מדפנותיה, משתרשת ואז מתחיל העובר להתפתח. בכל מקרה בו קיימת בעיית פוריות, התהליך הטבעי נפגע ואז עולה הצורך בהתערבות רפואית. בעיות פוריות נפוצות הן אצל גברים והן אצל נשים, כאשר ההפריה החוץ גופית למעשה "מחליפה" את השלב הראשון של התהליך והוא הפריית הביצית על ידי הזרע בחצוצרה.

הפריה חוץ גופית
כיצד ההפריה מבוצעת בפועל?

במהלך טיפולי הפריה חוץ גופית האישה נוטלת תרופות הורמונליות אשר מובילות להתפתחותן של מספר ביציות בשלות בשחלות. את הביציות הללו שואבים החוצה מגופה תחת הרדמה. במקביל, הגבר מתבקש לתת דגימת זרע אשר עוברת התהליך של סינון כדי ללרכז את הזרעונים האיכותיים והטובים ביותר.

הפרית הביצית יכולה להעישות על ידי הפגשה בין תאי הזרע לביצית, אך במקרים רבים, ובמיוחד כאשר הזרע חלש או מועט, יש צורך לעזור על ידי החדרת זירעון בודד לכל ביצית בהליך הקרוי מיקרומניפולציה (ICSI). כדרך הטבע, במידה ואכן התקיימה הפרייה, הביציות יתחילו להתחלק ל- 2, 4, 8 תאים ליצירת טרום-עובר במבחנה. בשלב זה, כעבור כ- 3 ימים, מחדירים את טרום-העוברים לרחם, בדרך כלל מחדרים שניים. במקביל האישה עוברת גם טיפול הורמונלי אשר מכין את הרחם שלה לקליטת הביצית. במידה והכל צולח יתפתח הריון רגיל.



כיצד יש להתכונן לקראת התהליך?

למרות שמדובר בתהליך מאוד שכיח, במיוחד במדינת ישראל אשר נחשבת למובילה בתחום, מטופלות אשר מעוניינות לעבור אותו צריכות לעבור סדרה של בדיקות על מנת להעריך את מצבן הבריאותי, למנוע סיבוכים אפשריים ולקבוע באם הטיפול יהיה אפקטיבי עבורן. כמו כן יש לוודא שאין נשאות למחלות גנטיות.

בהתאם לתוצאות הבדיקות הרופא בונה תכנית טיפולית אשר תפיק את התוצאות המיטביות לכל מטופלת ולכן חשוב שיהיה זה רופא ולו מומחיות רבה בתחום. פרופסור יובל ירון הוא מומחה למיילדות, גניקולוגיה ופוריות עם ניסיון של מעל 25 שנים בתחום ההפריה החוץ גופית. ניסיונו הרב מאפשר לו לבנות עבורך את תכנית הטיפולים המתאימה תוך שעומד לצדך לכל אורך הדרך ומקפיד סטנדרטים גבוהים של מקצועיות ומסירות.


 
 

לייעוץ וקביעת תורים צורו קשר

More To Explore

פתרונות חדשניים פתרון בעיות נפוצות בדוד חשמל (2)
כללי

ייעוץ אונקוגנטי ככלי להצלת חיים

מחלת הסרטן היא גורם המוות העיקרי בעולם המערבי. מרבית מקרי הסרטן מופיעים באופן אקראי, אך בכ-10% מהמקרים ישנו גורם גנטי המגביר את הסיכון ללקות בסרטן.

ייעוץ גנטי להפלות חוזרות ירון יובל
כללי

מהן הפלות חוזרות?

הפלות חוזרות מוגדר כשלוש הפלות או יותר ברצף. הפלות חוזרות הן בעיה שכיחה, הפוגעת בכ-10% מהזוגות. הסיבות להפלות חוזרות הן רבות ומגוונות, ויכולות להיות גנטיות,

דילוג לתוכן